Látnivalók

Mátraterenye – Horgásztó

A VÍZ TÍPUSATó (kőszénbánya tó)
VÍZ MÉRETE (ha)13
INTENZÍV VÍZ?Igen
TÓRENDSZER RÉSZE?Önálló tavak
HORGÁSZATI IDŐKÁllandóan egész évben a tó befagyásáig, a jég beálltáig
ÉJSZAKAI HORGÁSZATLásd házirend
LÉKHORGÁSZATTilos
PERGETÉSMegengedett
TILALMI IDŐKSüllő, csuka február 15-től április 31-ig
CSÓNAK HASZNÁLATTilos
SÁTOROZÁSÉjszakai horgászatnál 2 személyes bojlis vagy szélfogósátor a tóparton engedélyezett.
ETETÉSMegengedett
ÁLLÁS MEGKÖZELÍTÉSEAutóval a kijelölt parkolóig, onnan gyalog
NAPI MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSLásd házirend
HETI MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSLásd házirend
ÉVES MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSLásd házirend
ELHOZOTT HALAT KI KELL FIZETNI?Nem
HALÁLLOMÁNY MEGOSZLÁSAponty: 50%, amur: 15%, csuka: 10%,
süllő: 5%, egyéb: keszeg, kárász, dévér: 15%, törpeharcsa 5%
TELEPÍTÉS GYAKORISÁGAŐsszel és tavasszal
ÉVES FOGÁSI ÁTLAG33 kg
HELYI “REKORDOK”Ponty: 10kg, csuka: 8kg, süllő: 8kg, amur: 11kg, busa: 14,5kg
dévér: 1,5kg, aranykárász: 1kg
NAPIJEGY VÁLTÁS HELYE(I)Strubel József gazdasági vezető: Nádujfalu, Egri út 2.
Kiss Ferenc hivatásos halőr: Homokterenye, Berzsenyi út 5.
NAPIJEGY VÁLTÁS IDEJE8-18 óra között
NAPIJEGY ÁRA
FOGHATÓ MENNYISÉG NAPIJEGYREFelnőtt: 2 nemes hal (ebből 2 lehet ponty, de ragadozó, ill. amur csak 1 fogható és 3kg egyéb)
Ifjúsági: 1 nemes hal és 2 kg egyéb
NAPIJEGY ÚJRAVÁLTÁSANincs lehetőség
KIJELEÖLT HELYEK NAPIJEGYESEKNEKNincs kijelölve és korlátozva
EGYÉB SZABÁLYOK NAPIJEGYESEKRENincs, a horgászrend betartása kötelező!

Mátraterenye – Nádújfalu Templom

A falu közepén, kis magaslaton álló barokk római katolikus templom egyedülálló szépségű, fakazettás mennyezete 1746-ból származik. Mellette népies fa harangláb áll.

Salgó Vára

Salgótarján mellett könnyen megközelíthető helyen található a mesebeli Salgó vára. A 13. században, a tatárjárás után alapított vár a Medves –fennsíkon, egy 625 méter magas vulkáni kúpra épült. A vár romjaiból csodálatos látvány nyílik a Medves-fennsíkra, Salgótarjánra és a szomszédos vulkáni kúpon magasodó Somoskői várra. Valamint a romoktól pár száz méterre található Boszorkánykőre mely egy különös geológiai képződmény. Salgó vára méltó úti cél lehet, a természet szerelmeseinek és a túrázásra, vagy kikapcsolódásra vágyók számára.

Somoskői vár

A 13. századi alapítású vár busszal és autóval is könnyen megközelíthető. Salgó vártól nem messze, Somoskőújfalu határában egy vulkáni kúpra épült erősség, ma Szlovákia területéhez tartozik, de szabadon látogatható a magyar oldalról is. A vár közvetlen közelébe további izgalmas látnivalók fogadják a látogatót. Ilyen például a somoskői bazaltvízesés, mely egy lenyűgöző és igen ritka geológiai képződmény.

Hollókő

A Mátraterenyétől 50 percre lévő falu, élményekben gazdag kirándulási lehetőséget biztosít az oda látogatóknak.  A világörökség részévé nyilvánított település különlegessége abban rejlik, hogy a 17-18. században kialakult tradicionális faluképét mindmáig sikerült megőriznie. Mindezt nem falumúzeum formájában, hisz a település mindmáig lakott. A hagyományokat hűségesen ápoló helyiek, továbbra is rendeltetésszerűen használják a legtöbb épületet. Hollókő a palóc kultúra fellegvára, mely évről évre változatos programokkal várja a turistákat. A 18. századi formáját megőrző ófalu fölé magasodik Hollókő vára, mely mozgalmas történelmével, középkori hangulatával, és a tornyából szemet gyönyörköttető látvánnyal várja látogatóit.

Buddhista Sztupa és Tara Templom

Buddhista Sztupa és Tara Templom: Tar közelében található a cserhát lankáin magasodó Buddhista sztupa és emlékpavilon. Hazánk második legnagyobb ilyen építménye, melyet 1992-ben maga a Dali láma szentelt fel, valamint Magyarország legnagyobb Buddhista temploma harmonikusan illeszkedik bele a nógrádi tájban. A tibeti stílusjegyeket magán hordó szakrális központ egyúttal, a nagy utazó és tudós hírében álló Kőrösi Csoma Sándornak állít emléket állandó kiállítás formájában.  Igazi egzotikus látnivaló, a Cserhát szívében. Kihagyhatatlan élmény és izgalmas szellemi és kulturális kirándulás kicsiknek és nagyoknak.

Szentkút

Mátraverebély településhez tartozó Szentkút a magyar katolikusok egyik legfontosabb búcsújáró helye. Mária kegyhely mely évről évre zarándokok és turisták ezreit vonzza.  A gyönyörű környezetben lévő kegyhelyet és az ott lévő templomot, valamint kolostort ferences rendi szerzetesek vezetik. Szentkúthoz számos legenda köthető, ezek a Szent Lászlóhoz és Szűz Máriához kapcsolódnak. Az egyik legenda így szól. Egy néma kisfiú elszakadt apjától miközben vizet kerestek. A Szűzanya megjelent a gyermek előtt és egy lópatkó formájú mélyedésre mutatott, ahol kristálytiszta víz csillant meg. A fiú szomját oltotta, majd csodával határos módon az apja után kiáltott, meggyógyulván a némaságból. A helyhez az óta is sok megmagyarázhatatlan gyógyulást kötnek. 2010-ben mintegy 200.000 zarándok kereste fel a kegyhelyet, mely 2015-től megújult formában várja a zarándokokat és a turistákat.

Salgótarjáni Bányamúzeum

A földalatti bányamúzeum Magyarország első ilyen intézménye, melyet 1965-ben nyitottak meg a látogatóközönség előtt. A múzeum azóta is számos látnivalóval várja vendégeit. Történeti kiállítás, külszíni bemutató, valamint a bányabejárás tematikusan dolgozza fel és mutatja be a bányászélet mindennapjait. Korabeli szerszámok, bányász ünnepi viseletek, bányatérképek, mozdonyok, csillék, szállítóvagonok, továbbá a 280 méter hosszú bányajárat érdekes és izgalmas élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak.

    Legutóbbi hozzászólások